Yerli Susam Nasıl Anlaşılır?

...
Yerli Susam Nasıl Anlaşılır?
Yerli Susam Nasıl Anlaşılır?

Türkiye'de sıcak- soğuk fark etmeksizin her bölgede yetişen kıymetli bitkilerde biri olan çiğ susam, birbirinden farklı işlemesiyle birlikte bilinen yağlı tohumlardan biridir. Dolayısıyla her haliyle insan sağlığına pek çok faydası da bulunduğu için hem çiğ susam hem de işlenmiş şekilde pek çok anlamda kullanımı da yaygındır.

Susam, Türkiye'de en çok Muğla'da yetişmeyi seven yağlı tohumlardan biridir. En çok sıcak bölgelerde yetişmeyi seven bu bitki, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu gibi Türkiye’de birbirinden farklı bölgelerde sıklıkla yetişir. Pek çok şehirde yetişen yerli susam nasıl anlaşılır konusu da çok merak edilir.

Türkiye’de en çok Gökova, Muğla bölgesinde yetişen susam bitkisinin genelde bu bölgede sıcağa karşı ilgisi olmasıyla beraber yerli susam da buradan gelmektedir. Dünyaca ünlü bölge olan Türkiye’de yetişen yerli susam, bu bölgede normal susamlara göre çok daha koyu renge sahiptir. Ve hatta çoğu zaman Gökova’daki bu susamlar, ithal etmek için kullanılır ve iç pazara girmeden çoğu zaman Japonya gibi uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere susama yönelik yemek kültürü bulunan birçok ülkeye talep edildiği müddetçe gönderilmektedir.

Yerli Susam Rengi Hangi Renktir?

Susam tohumunun yetiştiği Türkiye’de pek çok bölge olsa da Gökova, bunların başında gelir. Dolayısıyla kahverengi, esmer susam ve altın renklerde altın susam olarak bilinen yerli susam, iç pazarda doğrudan kabuklu olarak yayılır. Antalya Manavgat bölgesinde de altın susam bulunmaktadır. Bu sayede çok daha pratik şekilde yerli susam olup olmadığını anlamak da mümkündür.

Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye’den talep ettiği yerli susam tohumudur. İthal olan ya da GDO ile yetiştirilen tohumlar ise, doğrudan yerli susam gibi koyu renkte değil, daha açık ve farklı tonlarda, hatta farklı ebatlarda olmaktadır.

Türkiye’de Gökova taraflarında yetiştirilen yerli susam, çok daha kaliteli ve vazgeçilmez lezzetlerinden yer alıyor demek mümkündür. Çünkü buradaki susam yetiştiriciliği, diğer ülkelere göre tamamen doğaldır. Beyaz susam, diğer ülkelerden ithal gelen susam olmasıyla beraber lezzet olarak da diğer susam türlerine göre çok daha iyidir. Yerli susam tüketimi noktasında hem yemeklerde hem de susam yağı üretilerek tüketimi yaygındır.

Ayrıca yerli susamda renk tamamen doğaldır ve herhangi bir kavurma işleminden de geçmeden direkt kendi rengi olan susama herhangi bir katkı eklenmeden koyu şeklini aldığını söylemek mümkündür.

Yerli Susam Nasıl Kavrulur?

Yerli susamların doğru bir şekilde kavurma aşamasından geçmesi için dikkat etmemiz gereken bazı hassas kurallar vardır. Ne amaçla kavurduğunuza bağlı şekilde kavurma işlemi doğru biçimde makineler ile yapıktan sonra soğuk pres makinaları kullanılarak doğru ısıda çiğ susam yağı da çıkartılır.

Küçük ve büyük ölçekli susam kavurma makinaları ile birlikte kavrulan susamlar, kabuklarından ayrılarak doğrudan tahin helvasının içerisinde kullanılmak üzere hazır edilir. Susam özünde çiğ susamken, daha sonra kavurma işleminden geçerek kavrulur ve susam sıkıştırılarak makinalar yardımıyla doğrudan ezilip yağlı olan tahin formunu alır. 

Yerli Susam Yağı Nasıl Çıkartılır?

Kavrulmuş susamlar, soğuk pres yağ makinaları ile ezildiğinde en iyi formlarda susam yağı veya tahin üretmek mümkün oluyor. Vitamin ve mineral açısından zengin olan bu besinler olarak kullanılan susama karıştıracağınız pekmez ile birlikte tahin – pekmez ikilisinde taze kullanım sağlayabilir ya da birçok yemeklerde de tahini kullanabilirsiniz.

Doğru ısı ve formda kavrulduğunda yerli susamın yağı çıkartılarak %100 verim almak mümkündür. Kavurma işleminde düşük ısıya önem vererek çok kez karıştırıp en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Soğuk pres makinaları sayesinde bu kavrulan yerli susamların yağının çıkartılmasını da sağlamak mümkündür.

Susam fiyatı kendi özelliklerine göre değişkenlik göstermesiyle birlikte en uygun fiyatlarda kavrulmuş veya susam yağı halinde forma dönüştürülmüş susam formlarına ulaşmak mümkündür. Burada eğer yerli susam tohumlarından faydalanırsanız, tahinlerin çok daha açık ve yumuşak form halini almasını sağlayabilirsiniz.

Marketlerde hazır satılan tahinler yerine kabuklu susam tohumlarını edinerek kavrulup açık ve yumuşak şekilde tahinlerin dokusunu yaratmak bu şekilde mümkün oluyor. Markette bulunan tahinler, her ne kadar pürüzsüz olsa da aslında zengin bir lezzete sahip olması için besleyici şekilde yapıya sahip olması için susamların kavrulmuş şekilde tercih edilerek taze çekilmesi her zaman çok daha yarar sağlayacaktır.

Burada yerli susamlar tercih edildiğinde çok daha verimli ve lezzetli şekilde lezzetinden faydalanmak da çok daha mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda susam kavurma makinası ile doğal formuyla edindiğiniz susam tohumlarından tahinler ile çok daha lezzetli şekilde pürüzsüz, orijinal bir lezzet yakalamak mümkündür. Susamın kavrulması ve ezilmesiyle birlikte susam yağı ya da tahin elde edip, birbirinden farklı amaçlarla hem yemeklerde hem de sağlık açısından yağını kullanmak mümkündür.

Tüm Kredi Kartlarına Taksit İmkanı
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina