Tahin Bozulur Mu veya Donar Mı?

...
Tahin Bozulur Mu veya Donar Mı?
Tahin Bozulur Mu veya Donar Mı?

Tahin birçok kişinin sıklıkta tükettiği, farklı malzemelerle karıştırdığı, kahvaltılardan akşam yemeklerine kadar kullanılan sofraların olmazsa olmazı ürünlerden biridir. Tahin hakkında ise insanların sıklıkla sorduğu sorular vardır. En yaygın iki soru ise tahinin bozulup bozulmadığı ve donup donmadığıyla alakalıdır. 

Birçok kişinin bildiği üzere tahinin ham maddesi susamdır. Susamların hasadından sonra, tahin işlemi hemen başlamamaktadır. Üretim yapan firma susamları bir dizi analizden geçirir. Bunun en önemli nedeni ise, susamda küf kaynaklı herhangi bir toksik maddenin bulunup bulunmadığıdır. Bu toksik madde, yani aflatoksinin çok hızlı oluştuğu için dikkat edilmesi gereken ürünlerden biridir. Bu sebeple tahinin saklama koşullarına da özen gösterilmesi gerekir. Saklama koşulları uygun olmayan bir tahin insan sağlığını tehdit edebilir. 

Saklama koşullarına özen gösterilmiş ve dikkat edilmiş, salmonella, aflatoksin ve birçok farklı mikrobiyal testten geçmiş susam, öncelikle yıkamaya gönderilir. Bu yıkama sırasında su da özel bir arıtma işleminden geçirilir. Bu sayede sudan yana herhangi bir bulaşın önüne geçilir. Yıkanan susam kabukları soyularak, sıkma işlemine gönderilir. Tahin haline geldikten sonra ise pastörize işlemi gerçekleştirilerek kavanozun kapağı vakumlanır. Üretiminde tüm bu şartları sağlayan ve uygun şekilde yapılan tahin, kapağı kapalı kaldığı sürece onlarca yıl boyunca dayanabilmektedir. Kapağı bir kez açıldıktan sonra ise mümkün mertebe serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir. Bu sayede aylarca hatta yıllarca tüketmeye devam edilebilir.

Peki, tahin bozulur mu ya da donar mı? Kapağı açıldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir? 

Tahin Bozulur Mu?

tahin bozulurmu

Tahin, susamlardan çekildikten sonra sıvı halde bulunur. Bu halde bozulma yaşanabilmektedir. Tahini; serin, kuru ve güneş görmeyen oda sıcaklığında saklamak gerekir. Eğer kiler gibi kullandığınız serin ve soğuk bir alan varsa, tahini burada tutmanız fayda sağlayacaktır. 

Tahini, birkaç ay gibi kısa bir süre içerisinde kısa sayılabilecek bir sürede tüketebiliyorsanız, buzdolabı yerine serin bir yerde de saklayabilirsiniz. Eğer daha uzun aylar boyunca yavaş yavaş tüketecekseniz tahin buzdolabına koyulmalıdır. 

Tahinin bozulup bozulmadığını anlamak için yapmanız gereken ilk ve en önemli şey küflenme olup olmadığına bakmaktır. Küf ilk zamanlarında belli olmayabilir. Bu sebeple öncelikle kokusunu kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra yüzeyde yeşil ve mavi renklerinde tabakaların olup olmadığını da mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer bu ikisi de yoksa son olarak tadını kontrol edebilirseniz. Eğer tahinin tadı size ekşimiş gibi geliyorsa, bozulmuş ya da küflenmiş olma ihtimali oldukça yüksektir. Eğer görüntüde, kokuda ve tatta herhangi bir değişiklik yoksa tahini ister kahvaltıda, ister yemeklerde isterseniz tatlılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tahin Bozulmaması için Nasıl Saklanmalıdır?

Tahinin bozulmasının engellenmesi için uygun şartların yaratılması gerekir. Öncelikle tahini kesinlikle hava geçirmeyen ve kaliteli bir saklama kabına koymak, bozulmasını engellemek için alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Kullandığınız saklama kabı hava alıyorsa, içeriye ulaşan bakteriler yüzünden tahininiz çok hızlı bir şekilde küflenecek, bozulacak ve kokmaya başlayacaktır.

Tahinin saklama kabından emin olduktan sonra, iyi bir yer seçmeniz gerekir. Tahin güneş ışığında bekletilmemelidir. Mümkünse güneş görmeyen ve serin bir yerde muhafaza edilmesi kullanım ömrüne katkıda bulunacaktır. 

Eğer gıdalarınızı saklamak için kiler gibi bir yapınız yoksa tahini buzdolabının alt raflarında saklayabilirsiniz. Bununla birlikte buzdolabında saklanan tahinlerin, dışarıda serin ve güneş görmeyen bir yerde saklananlara göre akışkan halini koruyamayacağı bilinmelidir. Bu sebeple buzdolabında saklanan tahinler normale göre biraz daha farklı olacaktır.

Tahin üzerinde tortu, küflenme, kokusunda farklılık ya da tadında ekşime hissediyorsanız, bu bozulmuş bir üründür ve kesinlikle tüketilmemelidir. Bozuk tahinler insanları zehirlemiyor olsa da, uzun vadede birçok sağlık sorununa yol açacaktır.

Tahin Donar Mı?

Eğer kileriniz ya da serin, güneş görmeyen bir alanınız yoksa tahini buzdolabında da saklayabilirsiniz. Bununla birlikte tahin buzdolabında daha katı bir hal alır ve donar. Birçok insan tahini buzdolabı yerine kapalı mutfak dolaplarında ya da güneş görmeyen raflarda saklamayı tercih eder.

Tahinin yağının yüzeye çıkması yani donması, bozulduğunu göstermemektedir. Beklemiş tahinin üzerine çıkan susam yağı iken alt tarı ise ezilmiş susamın tortusudur. Yağ hafif bir bileşen olduğu için yüzeye çıkması oldukça normaldir. Bu gibi bir durumda tahta ya da metal bir kaşık tahine batırılarak iyice karıştırmanız tavsiye edilir.

Ayrıca, evde ya da iş yerinizde taze tahin üretimi yapmak isterseniz, Demirbaş Makine'den kaliteli ve dayanıklı tahin makineleri satın alabilirsiniz. Bu makineler sayesinde, tahini istediğiniz kıvamda ve tazeliğe evinizin rahatlığında hazırlayabilirsiniz.

Tüm Kredi Kartlarına Taksit İmkanı
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina