Çörek Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?

...
Çörek Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?
Çörek Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Çörek otu, çok eski dönemlerden bu yana birçok hastalığa iyi gelen ve bu dönemlerde sıklıkla kullanılan bir bitki türüdür. Çoğunlukla toz haline getirilerek kullanılan çörek otu, içeriğinde bol miktarda protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin barındırmaktadır.

Çörek Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Baharat olarak karşınıza çıkan bu bitki kilo verme, yüksek tansiyon problemleri, kan şekerlerini düzenleme gibi hastalıklara iyi gelir. Ayrıca yaraların iyileşmesinin hızlandırılması, sindirim sistemlerini koruyucu etkisi, adet döngüsünü düzenlemeye faydası olduğu bilinen çörek otu, ismini sayamadığımız birçok hastalığa şifa niteliğindedir.

Bununla birlikte çörek otu meme, karaciğer, cilt, kolon kanseri tedavisine yardımcı olabilir. Çörek otu tohumunun ya da yağının tedavisi edici olan olumlu etkilerinin yanı sıra, özensiz ve uygun olmayan durumlarda kullanılması halinde istenmeyen, beklenenin aksi etkilerinin yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Çörek Otu Nedir?

Çörek otu bitkisi, pek çok faydasıyla bilinen ve genellikle Dünya’da Ortadoğu, Batı Asya ve Avrupa’da yetişen, Türkiye’de ise Konya Yöresine ait bir bitki türü olarak karşınıza çıkar. Çörek otu yağı ve çörek otu tohumları, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde doğal bir tıbbi ilaç olarak yüzyıllardan beri tedavi amaçlı tüketilmektedir.

Çörek otu bitkisine ait tohumlar, bitkinin aktif olan bileşenlerini içermektedir. Etkili olduğu alanın saymakla bitirilmesi mümkün olmayan bu bitki, çörek otu tohumlarının pres yapılmasın sonucu çörek otu yağına dönüşür. Soğuk pres yöntemi kullanılarak üretilmiş olan bu yağlar, yüksek sıcaklığa maruz kalmadıklarından dolayı trans yağ asitleri de içermemektedir.

Çörek otu, bileşen maddesinde bol oranda yağ, protein, karbonhidrat içermektedir. Bunların dışında çörek otunun içerdiği vitaminler ise şu şekildedir:

  • Kalsiyum,
  • Fosfor,
  • A, C, B1, B2, B3, B6, B9 vitaminleri,
  • Sodyum,
  • Magnezyum,
  • Kalsiyum,
  • Demir,
  • Manganez,
  • Çinko,
  • Bakır gibi mineral ve vitaminler içermektedir.

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Çörek otu tohumu ve etkili olduğu bileşenlerin pek çok hastalığa şifa olduğunu bilmekte fayda vardır. Bu faydaların en başında bağışıklık sistemi güçlendirici, anti tümör, anti bakteriyel, antinflamatuar, gastroprotektif, antidiyabetik, hepatoprotektif, antikolestreolemik aktivite gösterdiği ifade edilmektedir.

Eski dönemlerde Yunan ve Arap tıbbında, çörek otu tohumları yüksek ateşi düşürmede, sağlığı iyileştirmede, baş ağrısını gidermede, soğuk algınlığı durumlarında, bağırsak parazitleri, romatizmalı ve farklı mikrobik enfeksiyonlarda ve kadın hastalıklarında yaygın bir şekilde kullanılmıştır.

Günümüzde ise çörek otunu ağızda tüketmek, özellikle genç kadınlarda adet kanamalarını uyaran özellik göstermektedir. Bu sayede adet döngüsünün düzenlenmesini sağlamaktadır. Çörek otu yağı ve çörek otu tohumu her iki formuyla antimikrobik amaçla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra mantar enfeksiyonları söz konusu olduğunda, antifungal olarak etki göstermektedir.

Çörek otu yağının antienflamatuar ( iltihap ve ödem önleyici) etkisi sayesinde nefes borusu kaslarının gevşemesini sağladığı ve bu durumda nefes darlığı ve göğüs hastalıklarının tedavisinde yardımcı olduğu dile getirilmektedir.

Çörek otu tohumu yüksek tansiyon durumlarında çok büyük bir yardımcıdır. Tohumun taneleri hipertansif/hipotansif etkilerinin çok iyi bilinmesinden kaynaklı tansiyonun düzenlenmesine, yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerinde ötürü kan lipid seviyesinin düzenlenmesine etkin rol oynamaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda çörek otu tohumunun serum trigliserid, LD kolesterol ve total kolesterol düzeylerini çok önemli bir oranda azaltırken, HDL kolesterol düzeyini genel anlamda etkilemediği anlaşılmıştır.

Çörek otu yağı cilt tedavisi hastalıklarında çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca genç yetişkinlerde ve çocuklarda iştah açıcı özelliğe sahiptir. Faydası çok olan bu bitkinin gastrointestinal sistem üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu bilinmekte ve peptik ülser hastalığı tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Çörek otu yağı, antimikrobiyal özelliği bulunan ve bu sayede yara iyileşmelerini büyük oranda hızlandırmayı başaran bir bitki türüdür. Ayrıca bu bitkinin tohumunun kanda bulunan glikoz oranını düşürdüğü ve insülin direncini arttırdığı, bu sebeple çörek otu yağının şeker hastalığı tedavisinde yardımcı olabileceği ifade edilmiştir. Burun akıntısı, alerjik rinit (burun iltihabı), bronşiyal astım, atopik egzama dâhil tüm alerjik hastalıklarda, çörek otu yağının koruyucu olarak etkilediği söylenebilir.

Çörek otunun öksürüğü kesme özelliği göz ardı edilmemelidir. Bununla birlikte mide dostu olmasından kaynaklı yiyeceklerin sindirilmesinde önemli bir rol oynar.Diğer yandan çörek otu biyolojik bileşen maddelerinin, tüm dünyada tamamlayıcı ilaç niteliğinde kullanıldığını bilmekte fayda vardır.

Çörek otunu ve yağını sabah kahvaltılarında peynirlerin üzerinde, ara öğünlerde salatalara ve yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalar sonucunda çörek otu tüketimi, günlük olarak ideal ölçü 2g/gün şeklinde belirlenmiştir. Çörek otuna ve çörek otu yağına alerjisi olduğu tespit edilen kişilerin ve hekim tarafından tüketilmemesi önerilen hastaların çörek otundan uzak durması gerekir. Ayrıca hamilelik döneminde ve bebek emzirirken çörek otu kullanmak sakıncalı olabilir.

Erken menopozun önüne geçmek ve anne sütünü arttırmak için çörek otu mucizevi etkilerinden faydalanabilirsiniz. Kadın hastalıklarına etkisi olan çörek otu yağı, adet döneminde oluşan şikâyetlere ve ağrılara oldukça iyi gelir. Yumurtayı ve kadınlık hormonunu güçlendirdiği için düzenli olarak çörek otu kullanmak kadınlarda doğurganlığı arttırır. Rahimde meydana gelen ve hayatı olumsuz etkileyen şikâyetlerin azalmasını sağlar. Ayrıca menopoz sürecinin çok daha hafif bir şekilde atlatılmasına sağlayarak hayat kalitesini yükseltir.

Çörek otu yağının cilde faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Ciltte oluşan lekelere iyi gelmesi, çörek otunun faydaların öne çıkanlardan bir tanesidir. Ayrıca çok fazla güneşe maruz kalınması durumunda, ciltte meydana gelen yanıkları çörek otu yağıyla yok edebilirsiniz. Düzenli bir şekilde kullanıldığında çörek otu yağı cildi sıkılaştırır, parlatır ve güzelleştirir. Çörek otu yağının sahip olduğu antioksidan özelliği sayesinde ayakta oluşan mantarların iyileşmesini sağlar ve bu mantarların tekrar oluşmasının önüne geçer.

Çörek otu yüze çok önemli faydaları olan, önemli bir baharat olarak dikkat çeker. Çörek otunda bulunan mineraller ve vitaminler, tıkanan gözeneklerin açılmasını sağlar. Yüz nemlendirici olarak çörek otu kullanmakta bir sakınca yoktur. Farklı amino asitler ihtiva ettiğinden dolayı, ciltte var olan lekelerin giderilmesi ve cildinizin pürüzsüz bir görünüme sahip olmasını sağlamak için çörek otu yağını kullanabilirsiniz.

Çörek Otu Yan Etkileri

Çörek otu tohumlarının ve yağının bahsi geçen olumlu ve insan sağlığı üzerinde etkili tedavi yönlerinin yanı sıra, özensiz ve uygun olmayan durumlarda kullanılmasına bağlı istenmeyen ve beklenenin aksi etkilerin görülebileceği bilinmelidir. Yapılan araştırmalar sonucunda çörek otu kullanımı geniş bir güvenlik sınırı içinde olmalıdır. Buna bağlı olarak bazı hastalarda akut böbrek yetmezliği, alerjik reaksiyon gibi durumlara yol açabildiği tespit edilmiştir.

İnsan sağlığı açısından sayısız faydası olan çörek otu tohumu ve çörek otu yağını haddinden fazla kullanmak son derece büyük zararlara neden olabilir. Özellikle bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında, etkileşim meydana gelebilir. Bu sebeple kontrollü ve dikkatli kullanmakta fayda vardır.

Çörek Otu Yağı Nasıl Elde Edilir?

Birçok hastalığa faydası olan çörek otunun yağını çıkarmak için, bu bitkinin faydalı vitaminlerine zarar vermeden soğuk pres yağ makinesiyle yağını ve özünü çıkaran Demirbaş Makine kalitesini deneyimlemeniz gerekir. Kendi çörek otu yağını bizzat elde etmek ve bunu Demirbaş Makine farkıyla yaşamak için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Tüm Kredi Kartlarına Taksit İmkanı
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina